Hitta nemo sushi

Ja nu har jag ätit min hitta Nemo sushi åååå vad gott, tänk om man orkade göra det oftare, men eftersom det inte är så jätte mycket grönsaker i kanske det är tur.


Hitta Nemo rullar, helt Nemo fria, veganska. ca 2 port.


2 dl grötris eller sushiris (själv använder jag grötris det är billigare)

2 ¼ dl vatten

¼ dl risvinsvinäger

¼ socker

½ tsk salt

Ca 50 gr tofu (jag använder naturell hemmagjord)

½ morot

2 ark nori

1 sushimatta av bambu

Wasabi


Till serveringen

Wasabi, soja, inlagd ingefära


Tvätta riset i en bunke och byt vattnet flera gånger. Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull och häll på 2 ¼ dl vatten. Låt det sedan stå en halvtimme.


Lägg ett lock på kastrullen, ställ en platta på högsta värmen och en på låg värme. Ställ kastrullen på den hetare plattan och koka upp, ställ sedan kastrullen på den svalare plattan och låt riset koka i 15 minuter. Ta undertiden den halva moroten och skala och skär den i stavar koka morötterna så mjuka du vill ha dom. Ta kastrullen med ris från plattan och låt stå och dra i ytterligare en kvart.


Under tiden som riset står och drar blandar du risvinsvinägern, sockret och saltet i en kastrull och koka upp. Se till att sockret löser sig och låt svalna. När riset dragit klart blandar du ner vinägerblandningen med en gaffel. Försök att fluffa upp riset så mkt som möjligt. Blanda väl.


Skär stavar av tofun och pressa ut överflödigt vatten med hjälp utav hushållspapper.


Lägg ett nori ark på bambumattan med den glansiga sidan neråt. Fördela riset så det är ca 1 cm tjockt på hela noriarket förutom två centimeter högst upp.

Fördela wasabi i en tunn sträng på riset och lägg tofustängerna och morotsstängerna på, dekorera eventuellt med tunna strängar av nori.


Blöt kanten utan ris (det fungerar lite som lim) med lite vatten och rulla ihop sushin, med lätt tryck så den blir kompakt. Lägg den med skarven neråt.

Gör samma med nästa nori ark. Skär dom i ca 1 centimeter tjocka skivor.

Servera med soja, wasabi och inlagd ingefära.


Äts såklart med ätpinnar och det passar väldigt bra med ett japanskt (grönt) te som dryck

Jag föredrar Gyuokuro eller eventuellt gen mai cha men vilket grönt japanskt som helst funkar.

Man doppar ju sushirullarna i soja och wasabi men om man är lite känslig för stark mat ska man först doppa en sushirulle i bara soja eftersom den innehåller lite wasabi och se om man vill ha starkare eller inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0