Marknaden

I helgen har det varit marknad, vilket har inneburit marknadsgodis, vilket tur att de flesta godisremmarna på marknaden nu är gelatinfria. Och dom blev det typ just efter jag blev vegetarian också :D

 

Och nougat och mintkyssar är också veggo okej (om jag nu inte missat nått), däremot kan jag ha gjort fel då jag åt varma chips då jag inte vet vad kryddan innehåller, men om jag hade bett om att få kolla på innehållsförteckningen hade jag inte vetat nått ändå (utan e 120).

 

Att äta ute på marknaden däremot var lite av en utmaning, det blev nudlar och grönsaker då falafelståndet inte hade falafel (???)

 

Annars vart det en klänning som jag tycker verkar vara inspirerad av Korea men det är mest rosetten under bysten som gör att jag tycker så. Och Gemini örhängen och en tvål vart det också.

 

Och så fick man hjälpa till att hålla fast marknadsstånden så att dom inte blåste bort, så mycket stormade det.

 

 

Förresten så ska jag hålla några teföreläsningar igen, så nu borde jag nog gå och jobba på dom. hare


Det stora svampäventyret

I måndags klockan 7 skulle mamma hämta mig, dock sin vana trogen kom hon ca 8. Då började vår resa från Lycksele till tärna.

 

Vårt första stopp kom i Storuman då vi bunkrade upp med veg-mat då vi inte visste hur det var med sådana saker i tärna. Vi bunkrade också upp med godis för att klara resan ;)

 

Sedan kom vi då fram till tärna ca 12 00, där vi cirkulerade ett tag för att försöka hitta en restaurang. Då jag hade bestämt att ge tärna en ”veggochans”.

 

Vi bestämde oss för tärna Wärdshus (med W) och gick in för att se vad dom hade. Enligt menyn såg det ut som om jag skulle få beställa en vegetariana utan ost MEN eftersom jag vet att restauranger ibland har veggomat som inte står på menyn så frågade jag.

 

Överraskande nog hade dom visst veggosnitzlar som hade blivit felbeställda. Efter att jag hade frågat två gånger om dom innehöll mjölk (svaret var nej) så beställde jag en veggosnitzel då en vegetariana utan ost kan vara lite torr ibland.

 

Jag och minmor satte oss ner vid ett bord med en massa indiantavlor på väggen. Efter endel väntan fick vi vår mat. Då jag alltid är misstänksam då jag äter ute för att jag är rädd att dom ska missförstå/klanta till det så luktade jag på maten. Den luktade OST?!

”åh nej dom har säkert hätt smältost eller något på” sa jag till mamma då det faktiskt såg ut som smältost på snitseln.

 

Jag tog då mod till mig och frågade om dom hade hätt smältost eller dylikt på då det luktade ost. ”nej det är bara bearnaise” sa dom. Så jag gick tillbaka med min talltik och började äta (pommes fritsen).

 

Inte långt efter kom servitrisen med förpackningen till snitseln och sa att det var mjölk i. (på andra plats på ingrediens listan såg jag.) ” men han (han som tog emot beställningen) läste ju på förpackningen och sa att det inte var nån mjölk i” sa mamma. ”ja men han är ju halvt blind” sa servitrisen. ”men hon beställde mjölkfritt då ska hon få mjölkfritt” sa mamma. Servitrisen tog bort tallriken och efter ett tag kom han som hade tagit emot beställningen ut och frågade vad jag ville ha.

”äter du fisk?” frågade han, ”nej jag är vegetarian” svarade jag, ”jag tar väl en vegetariana utan ost”. ”nää det blir ju torrt, du kan ta nåt från salladsbaren” sa han (så en torr pizza går inte men några salladsblad går an?). så vi förklarade att mycket i salladsbaren antingen innehåller räkor, vilket jag inte äter, eller mjölk/morätter vilket jag inte tål. Tillslut fick jag en omelett i alla fall.

 

Efter det for vi till coop och överraskades av vilket stort vegetariskt utbud dom hade på en så liten ort. Där handlade vi vad vi behövde det närmaste dygnet.

 

Efter att ha rullat vidare till farmors sommarstuga som vi skulle bo i det närmaste dygnet så installerade vi oss snabbt.

 

Utrustad med korg och svampkniv vandrade vi ut i skogen bakom stugan där ingen (som vi känner i alla fall) har plockat svamp.

 

Eftersom det var första gången jag plockat svamp så visste jag inte riktigt vad jag skulle leta efter. Jag visste hur kantareller ser ut och att alla soppar häromkring är ätliga och att det finns nått som heter taggsvamp. Jag såg ganska snart nått som hade en taggig undersida, vilket visade sig vara blek taggsvamp.

 

Förutom blek taggsvamp hittade vi sopp (björksopp och karl johan) och några kantareller på vägen hem ca 100 m från stugan. När vi kom hem blev det svampsoppa och hela den kvällen rensade vi svamp förutom en paus med fia och jordnötsringar.

 

Nästa dag (tisdag) drog vi ut med bil för att se om det fanns några fler ställen med svamp. Först försökte vi med en södersluttning med björkskog där vi inte hittade en enda svamp.

 

Sedan drog vi vidare till en norrsluttning som hade lite gran också där hittade vi massor med kantareller och blek taggsvamp (vi dissade soppen då vi fått nog med sopp föregående dag.) Till lunch där ute i skogen blev det sojakorv med bröd och efter lite mer svampplockande (och husgrundshittande) så bestämde vi oss för att försöka hitta ett nytt ställe.

Nu när vi visste att man ska leta efter granar hittade vi snart ett ställe men där var det för mycket granar så det fanns knappt några kantareller (fast ganska gott om blek taggsvamp så efter ett tag gav vi upp och började fara hem.)

 

På vägen hem såg vi några konstiga granar som vi bestämde oss för att kolla upp. Det visade sig att det antagligen var nån uthemsk sort som planterats där men oj va mycket taggsvamp, det såg ut som om nån strött ut stora popcorn överallt. Så snart hade jag nästan hela korgen full med taggisar.

 

När vi kom tillbaka till stugan så hann vi i princip bara äta och städa för att sen rulla hemåt kl 19.

 

Det var allt för den gången ;)
min svampskörd tisdag



utsikt från nästan stugan


lite brist på internet...

Den senaste veckan, har bland annat varit och plockat svamp i tärna och shoppat i ume.
men hinner inte skriva ner det just nu så det blir ett senare tillfälle.

Har testat mina nya löpardojjor jag köpte i ume idag och märkte att knäna fortfarande gör lite ont.
Men dom blir nog inte friska direkt så jag fortsätter att ta det lungt :(


Majsplättar

Japp nu blir det mat igen…

Ovo-veg denna gång, majsplättar närmare bestämt.

Ok denna är enligt receptet (har gjort om lite) 8 pers men det räcker bara till jag och min sambo, så om du är stor i maten 2 pers.

 

1 dl (siktat) fullkorns dinkelmjöl

En nypa salt

4 ägg

1 burk konserverade majskorn (285 gr)

Ev. matfett att steka i

 

Färska bär/frukt eller sylt

 

 

Blanda saltet och mjölet och vispa sedan ner äggen till en jämn smet.

Mosa majskornen med en gaffel och rör ner det i smeten.

Värm plättlägget och om du inte har teflon plättlägg smält det mjölkfria margarinet/oljan i pannan. När pannan är varm så klickar du ner ca 1/3 dl smet i varje ehh ”plättplats”. När plätten börjar stelna så vänder du på den… och fortsätter så tills alla är stekta.

 

Serveras med färska bär, frukt eller sylt.

 

Varsågoda


Första riktiga ins passet igår

Igår hade jag det första riktiga karatepasset på terminen, det var jättekul även fast man var helt borta hälften av tiden (sempai tog upp tekniker FLERA bälten upp och när han såg att hälften i rummet såg ut som frågetecken log han bara och sa ”jag tänker inte hjälpa er ni får klura ut den själv”) fast det var ändå kul. Kanske var det för att man visste att han bara skulle kolla hur mycket vi tappat under sommaren/ visa upp tekniker som inte används så mycket idag. Och man kände sig inte heller ensam om att göra helt fel, nästan alla gjorde olika tekniker *lol*.

 

Svettigt var det också och kämpigt, man vill ju inte visa riktigt hur mycket man tappat under sommaren även fast det verkar som om de flesta inte tränat alls (sempai frågade förra passet). Efter passet kändes det som om man kunde dricka hela uman och äta en hel häst… ehh.. vegetariskt i samma storlek som en häst ;)

 

Så nu sitter jag här kvällen efter och helt klart förvånad över att jag inte har så mycket träningsvärk, men den kommer väl komma imorgon och när den kommer två dagar efter passet är det inte alltid säkert att man tar sig ur sängen.

 

Det var nog allt för ikväll, hare :)


ordlista:
Sempai = instruktör
ins pass = instruktörslett pass
Uman = Umeälven


Lite har hänt

Mycket har hänt sen jag skrev sist.

 

Jag har rivit en vägg på dojon (planerat alltså) eftersom jag inte kan snickra eller måla tänkte jag att jag kunde hjälpa till att riva väggen så inget som inte ska bli förstört blir förstört.

Nog för det slutade med att jag rollade ca 3x4 dm av en dörr också (vitt om ni vill veta) men fästmannen tog över snabbt eftersom han är snabbare så då skulle vi kunna fara hem snabbare.

 

Igår var det bouppteckning för farfar också och efter det for vi ut och fikade på restaurang kåtan (som visst hade Chicken fajitas som veg alternativ om man vill äta där???) det blev en ”myrstack” och te för mig (finns inte så mycket mjölkfritt) och senare efter att vi hade kollat in en av farmors (och farfars förut) stugor i Lyckseleområdet så for vi på Ibbes och åt middag (fallafeltallrik som vanligt).

 

Och nu var det tänkt att jag skulle vara ute och köra airsoft MEN killarna som ordnat det nämnde inte att det var ute (vi skulle träffas vid idrottshuset jag menar vad tror man då? Jo att man ska köra inne) så i panik fick jag och fästmannen fara tillbaka till lägenheten för att försöka hitta kläder, fast jag har inga bra för en regnig dag som denna så jag hoppade över denna gång L


Rödbetsbiffar

Rödbets biffar (möjligen det mer korrekta namnen är snitslar) är både billigt och gott och lätt att göra.

 

Rödbetsbiffar 1 port, ovovegetariskt.

 

Ingredienser:

1 rödbeta (per port)

1 ägg

Ströbröd (kontrollera innehåll)

Cayennepeppar

Salladskrydda

Olja/mjölkfritt margarin att steka i

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Ev. surkål

 

Koka rödbetan i ca 20 min och skala sedan (inte före kokningen) det är enklare att skala rödbetan om den fortfarande är lite varm. Skiva rödbetan i ca 1 cm tjocka skivor.

 

Rör ut ägget i en skål och lägg ströbröd och kryddor på en assiett. Värm stekpannan med matolja. Doppa rödbetsskivorna i ägget och sen ströbröd. Lägg i stekpannan och stek på medelvärme tills dom får färg. Ett tips är att steka resten av ägget så man får lite protein i måltiden.

 

 

Surkål, jag hade tänk testa för ett tag sen men har inte hittat nån utan mjölkprodukter i, förrän i går. Jag hade inte smakat det tidigare men jag tyckte det var gott även fast fästmannen inte tyckte det. Och en matsked av surkål ska visst innehålla lika många goda bakterier som 3 dl proviva.

(fast jag är inte säker om denna gör det eftersom den är pastöriserad)


Första ins passet på terminen

Igår var den första instruktörsledda karateträningen för terminen. Det var jättekul… även fast den största delen (1 timme) gick vi runt för att se vad som behövde göras med dojon. vilket vi ska försöka fixa på torsdag vilket inte blir ett träningspass utan ett ”fixa pass”, hmm undra vad dom sätter mig på att göra jag kan varken snickra eller måla och städa ska ju göras efter, men jag är säker på att dom kommer på nått jag kan göra ;)

 

Själva passet vart bara 30 min långt alltså… olika kihon tekniker och kombinationer som Stefan körde för att se hur mycket vi latat av oss i sommar.

 

Och sen kata… *suck* varför nått man absolut inte övat i sommar, kihon och kumite har jag ju kört lite i alla fall.

Vi körde från början så högt man kunde…

Alltså taikyoku sono ichi, ni, san och sen pinan sono ichi vilken jag var helt borta på, men jag försökte också (och eftersom det var ett test på hur mkt man tappat så hjälpte sempai inget) så när jag kom hem och kollade i Shihan Brian Fitkin’s bok kyokushin kata såg jag att jag gjorde massa fel på pinan ichi L

 

Ajja nått man behöver bli bättre på (ska kanske nämna att jag bara fått den genomgådd 1-2 ggr).

 

Så nu sitter jag här med träningsvärk trots att passet bara blev 30 min

 

Ordlista:

Kihon = teknik (karate)

Kata = teknik i förutbestämda mönster

Kumite = sparring/fighting

Dojo = platsen där man tränar (karate)

Taikyoku sono ichi = första katan man lär sig

Taikyoku sono ni = andra katan man lär sig

Taikyoku sono san = tredje katan man lär sig

Pinan sono ichi = fjärde katan man lär sig

Sempai = instruktör

Shihan = mästare


RSS 2.0