kikärtssallad

Det här är en sallad som min mamma (antagligen i bedrövat tillstånd försökt hitta nått vegetariskt till sin dotters tokigheter) har hittat åt mig. Jag skriver bara väldigt ungefärliga mått eftersom jag alltid kör denna på höft.


Nyttigt för att vara "snabbmat".


Kikärts sallad, vegansk. Ca 2 port


Ca 4 dl kokta kikärter

1 tomat eller två nävar körsbärstomater

Ca 1 dl smörgåsgurka

Limesaft, dill, vitpeppar, havssalt.


Hacka tomaten (eller halvera körsbärstomaterna) och smörgåsgurkan, blanda allt (ca ett varv på pepparkvarnen), det ska vara ganska mycket dill och limesaft, servera.


Jag brukar äta den utan tillbehör men om man vill kan man ha t.ex. ett gott bröd till.


... Och glöm inte tomater vill inte bo i kylskåpet dom vill bo på bänken, så mycket vackrare och godare.


Nån som vet var man kan få tag i läderfria säckhandskar?

Idag körde jag säckträning istället för löpning eftersom i förrgår när jag skulle testa att köra långpass (det blev ca 8 km på 1 tim och 15 min) fick jag ont i knäet och jag har haft ont sen dess då jag rör på bena för mycket eller för lite o_O.

Så jag körde säck men ännu har jag inte hittat igen mina säckhandskar jag tappade bort i vintras, min gissning är att nån råkade få med sig mina handskar från dojon och inte har märkt att han/hon har två par. Hur som helst jag försökte först utan nått alls på händerna, men så länge sen det var jag körde säck så var händerna för ohärdade för det, så i mina vilopauser (körde säck 1 min, vila 1 min etc.) sprang jag runt hela lägenheten för att hitta mina boxarlindor efter ett tag hittade jag dom i min låda som jag har allt möjligt i (tredje gången jag kollade alltså) så jag lindade dom i nån halv boxarlindning, dvs. bara över "seiken" knogarna och resten för att stödja upp mina löjligt svaga handleder. Summan av allt var att det blev ett ganska bra säckpass för att inte ha kört säck på ett tag.


Så nån som vet var man får tag på läderfria säckhandskar, helst i säckhandsken master från budo nord stil?


Ordlista:

Dojo = platsen där man tränar karate (behöver inte vara en träningslokal naturen kan vara ens dojo)

Seiken = pek och långfingerknogarna, träffytan på vissa slag


Dags för nått gott

Chokladbollaaaar!


Japp det ska det handla om idag, fast lite nyttigare varianter.

Den ena är nästan fettfri dock tror jag den har ganska högt GI.

Såhär gör man.... Man tar fram sin kokbok, letar reda på chokladbollar recept och byter ut smöret mot mosad banan i samma vikt och drar ner på sockret (eftersom bananen är söt i sig) så får man veganska chokladbollar (som såklart funkar för laktosintolleranta/mjölkproteinallergiker) om nu man inte har ett konstigt recept som jag inte har hört talas om, då slipper man margarin om man inte tål mjölk också (margarin känns rejält suspekt men vad gör man inte för att kunna göra paj).

Bananchokladbollarna smakar inte så mycket banan bara en liten ton där i slutet en god eftersmak (om man nu tycker om banan såklart) och detta är min och min fästmans "bjuda på chokladbollar".


Den andra varianten har jag gjort idag och är nyttigare men inte lika söt men det gör inget för mig som tycker att 70 % ig choklad är söt ;) fast den innehåller mer fett (men inget tillsatt socker) än bananchokladbollarna.


Dadel chokladbollar, veganska (och kan kanske göras raw men är inte hundra)


2 dl torkade dadlar (om du vill göra dom raw se till att dom inte är fermaterade)

4 msk kakao (eller mer om man gillar mörk choklad, ska finnas raw kakao för dom som äter raw)

3-4 dl kokos (det är här jag inte är säker om dom är raw eller inte)

Vatten till blötläggning


Blötlägg dadlarna över natten, häll bort blötläggningsvattnet (kan sparas och användas för att söta smoothies eller liknande) och mixa dadlarna, mixa också i kakaon och 2-3 dl kokos, till rätt konsistens, själv tycker jag att det blir för mycket kokos med 3 dl (om inte man nu tycker om kokos) men blir den ändå för lös kan man ställa in smeten i kylskåpet i nån timme. Rulla bollar och rulla dom i kokos.


Smaka och njut, fast själv skulle jag slänga in dom i kylskåpet ett tag för smaken "mognar" eller nått liknande då.


Och folk tror det är krångligt att göra nyttig mat...


Harry Potter and the Half-blood Prince

Igår var jag och såg den senaste Harry Potter filmen, Det var en bra film men jag grät inte lika mycket som jag trodde jag skulle (När jag läste boken bölade jag så mycket att jag var tvungen att ta pauser i läsandet eftersom jag inte såg nåt när... nä nu ska jag inte säga någonting mer om ni inte har läst boken eller sett filmen).


Dock var den mycket mörkare än alla dom andra filmerna/böckerna, men jag måste nog säga att boken var bättre och det kan jag säga även fast det var länge sen jag läste boken. Men då är oftast böcker bättre än filmen om filmen är baserad på boken (man får med så mycket mer detaljer).


Jag for med min fästman och hade tagit med mig popcorn och iste (popcorn är så hemskt dyrt på bio), det var kul för det var så länge sen jag var på bio  ^-^


I alla fall är filmen helt klart värd att se.   Hare


Hitta nemo sushi

Ja nu har jag ätit min hitta Nemo sushi åååå vad gott, tänk om man orkade göra det oftare, men eftersom det inte är så jätte mycket grönsaker i kanske det är tur.


Hitta Nemo rullar, helt Nemo fria, veganska. ca 2 port.


2 dl grötris eller sushiris (själv använder jag grötris det är billigare)

2 ¼ dl vatten

¼ dl risvinsvinäger

¼ socker

½ tsk salt

Ca 50 gr tofu (jag använder naturell hemmagjord)

½ morot

2 ark nori

1 sushimatta av bambu

Wasabi


Till serveringen

Wasabi, soja, inlagd ingefära


Tvätta riset i en bunke och byt vattnet flera gånger. Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull och häll på 2 ¼ dl vatten. Låt det sedan stå en halvtimme.


Lägg ett lock på kastrullen, ställ en platta på högsta värmen och en på låg värme. Ställ kastrullen på den hetare plattan och koka upp, ställ sedan kastrullen på den svalare plattan och låt riset koka i 15 minuter. Ta undertiden den halva moroten och skala och skär den i stavar koka morötterna så mjuka du vill ha dom. Ta kastrullen med ris från plattan och låt stå och dra i ytterligare en kvart.


Under tiden som riset står och drar blandar du risvinsvinägern, sockret och saltet i en kastrull och koka upp. Se till att sockret löser sig och låt svalna. När riset dragit klart blandar du ner vinägerblandningen med en gaffel. Försök att fluffa upp riset så mkt som möjligt. Blanda väl.


Skär stavar av tofun och pressa ut överflödigt vatten med hjälp utav hushållspapper.


Lägg ett nori ark på bambumattan med den glansiga sidan neråt. Fördela riset så det är ca 1 cm tjockt på hela noriarket förutom två centimeter högst upp.

Fördela wasabi i en tunn sträng på riset och lägg tofustängerna och morotsstängerna på, dekorera eventuellt med tunna strängar av nori.


Blöt kanten utan ris (det fungerar lite som lim) med lite vatten och rulla ihop sushin, med lätt tryck så den blir kompakt. Lägg den med skarven neråt.

Gör samma med nästa nori ark. Skär dom i ca 1 centimeter tjocka skivor.

Servera med soja, wasabi och inlagd ingefära.


Äts såklart med ätpinnar och det passar väldigt bra med ett japanskt (grönt) te som dryck

Jag föredrar Gyuokuro eller eventuellt gen mai cha men vilket grönt japanskt som helst funkar.

Man doppar ju sushirullarna i soja och wasabi men om man är lite känslig för stark mat ska man först doppa en sushirulle i bara soja eftersom den innehåller lite wasabi och se om man vill ha starkare eller inte.


Vart tog träningsvärken vägen

Jag har ingen träningsvärk?!?


ingen... nada?!

Jag trodde att efter löparrundan igår så skulle jag ha en megaträningsvärk, ni vet en sådär när man inte kan ta sig ur sängen dagen efter.

Men nä...


Eller så kanske mina ben fortfarande är i chock,


Så måste det vara, eller så väntar den medan jag sitter här lycklig och kan röra mig för att imorgon slå till, för då har jag träning igen.

För jag tog ju i igår, ajja man får se hur det går imorgon.


Första träningspasset med pulsklockan

Ja, jag testade den nya pulsklockan idag, det var riktigt spännande att se vilken puls man har.

Körde inga speciella intervaller eftersom jag inte riktigt vet var mina pulszoner är, men man måste ju börja nånstans.

Sprang i 32 minuter (pulsklockan tar tid hur länge man tränar och den har vanlig klocka också) och i början var jag på ca 150 bpm (beats per minute) men ökade sakta till 160 och då bestämde jag mig för att inte komma under 160 igen, de sista 10 minuterna var jag sällan under 170 och det högsta jag såg att jag hade var 191 bpm enligt en formel som räknar ut vilken ens maxpuls är ska jag ha ca 195 men det är inte exakt och jag ska nog göra ett maxpuls test för att vara lite mer säker på vilken maxpuls jag har, och så måste jag kolla min vilopuls, få se om jag kommer ihåg det imorgonbitti och jag vet min max och vilopuls kan jag nämligen räkna ut vilka pulszoner jag ska springa i när jag kör intervaller och då kanske jag kan få ordning på min löpning igen.


Men det är fortfarande mkt kvar att lära sig när det gäller pulsklockan.


Förutom löpningen körde jag lite styrketräning hemma och yogan såklart som jag kör vare morgon, ingen karate alltså men det för jag nog köra lite på lördag men inte imorgon eftersom jag har vilodag då.


Muhahaha.


Imorgonbitti ska det dock göras tofu så det blir svettigt ändå men i köket, så kanske blir det recept på mina "hitta Nemo rullar" (sushi/maki rullar med tofu och morötter), men jag lovar inget.


Sesammjölk och hummus

God morgon :)

Tänkte skriva några recept på saker jag har hunnit göra idag.


Det första är sesammjölk, ok för att vara ärlig är inte sesammjölk gott men det är nyttigt fullt med järn och ca dubbelt så mkt kalcium som komjölk (om jag har räknat rätt) det innehåller också ganska mkt järn.

Dock är sesammjölken ganska fet ca 8 gr/dl tror jag.


Sesammjölk ca 6 dl

1 dl oskalade sesamfrön

5 dl vatten

2 torkade aprikoser


Ta sesamfröna och skölj dom, lägg sesamfröna, vattnet och de sköljda aprikoserna i en bunke och låt dom stå och dra över natten (eller över dan om du gör mjölken på kvällen).

Häll över allt i en mixer och mixa i ca 4-5 minuter. Mjölken håller i 4-5 dagar i kylskåp.


Det andra receptet jag tänkte skriva ner är hummus, eller hummus ab tahini skare visst heta på riktigt.

(vilket betyder kikärtsröra med tahini, klyftigt namn va).

Man kan använda hummus till lite olika saker men jag brukar använda hummus som pålägg på mackan. Hummus har som sagt tahini (ibland kallas det tahina) i sig vilket är rostade, mixade sesamfrön vilket man säkert kan göra själv men jag köper den. Beroende på om tahinin är gjord på skalade eller inte skalade sesamfrön så varierar näringsvärdet mycket, men om det är gjort på oskalade sesamfrön är tahinin rik på bland annat kalcium och järn. Kikärtorna är ju rik på bland annat protein som blir fullvärdigt med brödet så jag tycker att det borde vara ett ganska nyttigt pålägg.


Hummus


5 dl kokta kikärtor (eller förvällda groddade)

1-1½ msk tahini

1-1½ msk citronsaft

1 msk olivolja

1-2 klyftor vitlök

Mycket Spiskummin, Cayenne, lite ingefära

Ev. ca 1 dl vatten


Lägg allt i en bunke och pressa i vitlöken. Krydda efter smak (jag vill ha mycket spiskummin men inte så mkt cayennepeppar och ingefära). Mixa allt och tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha den rinnigare. Håller ca 1 vecka i kylen tack vare vitlöken och citronsaften.




(jag har träningsvärk idag ;)   )


Bra träningsdag

Även fast jag bara tränade ca 40 minuter "på riktigt" idag (plus ca 40 min yoga) så har det varit en bra träningsdag idag. Ca 20 minuter kumite med fästmannen. Och vi körde snabbt, ovanligt snabbt för att vara jag (brukar ha problem för jag kan bli så stressad att jag inte kan göra nåt etc. etc.). ganska hårt också och bara jiu kumite (ok är inte hundra på stavningen) inte några övningar och sånt vilket är ovanligt.


Få se nu en match är på 2 minuter så lite mindre än 10 matcher tidsmässigt inte illa.


Och så körde jag styrka/mage också, jag brukar vara dålig på att komma ihåg styrketräningen, kumiten har jag ju en fästman som säger till om när vi ska köra det, men han kan ju inte hålla reda på mitt träningsschema heller.


Nu har pulsklockorna kommit som fästmannen beställde efter för några dagar sen. Min är en sån här http://www.klockia.se/index.php?main_page=product_info&cPath=196_218_207&products_id=813 orange och fin borde matcha min topp jag springer i som är grå och orange ;)

Jag har inte hunnit testa den än, han kom nyss hem med dom, men jag får väl skriva hur den går imorgon kanske, då har jag ju löpning också.


(träningen gick till och med så bra att jag orkade städa lite idag me :)  )


"larvig" dröm

Alltså ja, jag brukar drömma konstiga drömmar men denna tar nästan priset.

Jag har ju problem med larver som äter min ruccola och jag tror jag omedvetet tänkt lite väl mkt på det den senaste tiden.


I drömmen så drömde jag att jag gick ut på balkongen och där i balkonglådan så var det en massa jättestora larver. Den största var ca 30 cm lång och 10 cm tjock (sen i storleksorningen var dom ca 10 cm lång men det är stort eftersom dom larver jag har sett är väl den största 7 mm). Jag fick panik eftersom jag försökt att plocka bort dom för hand och bära bort dom och inte skada dom. Men dom där larverna var rent utav läskiga så jag bar blomlådan till diskbänken och stod där i halvt panik för jag visste inte vad jag skulle göra med dom, tillslut kom min fästman som tyckte jag var jättelöjlig som inte ville/vågade döda dom och han började steka dom O_o . han som i vanliga fall viftar bort mygg (alltså smäller dom inte) och gillar inte att gå nära mystackar eftersom man trampar på så många myror och i drömmen stekte han larver levande. Mamma var också där men hon gjorde inget (förutom att hon tyckte jag var larvig).


När jag vaknade kom jag fram till att jag kanske ska göra nått åt larverna, jag menar jag äter ju oekologiska grönsaker oftast eftersom jag inte har råd med ekologiska, typ det enda jag äter ekologiskt är baljväxter och bananer.



Hmm det regnar och jag som ska springa idag :(


Flyttstäd och "ham"burgare

Idag har jag hjälpt stoff ni-san att flytta ut (varav det mesta jag gjorde var att kontrollera så att alla hade städat på nog eftersom det antagligen blir jag och fästmannen som får städa om, om vi får bakläxa (och jag är bra att se detaljer).

Ja eftersom vi var dom som bjöd på mat till vi som bar/städade (Jag, fästmannen, stoff ni-san, och nån kompis till stoff ni-san) så lyxade vi till det och åt hemmagjord hamburgare, killarna ville såklart ha kött så jag gjorde mina egna hamburgare och det blev riktigt gott (första gången jag gjorde dom)


2-3 veggo-burgare (veganska)


1 tetrapack kidneybönor (ca 3 dl kokta skulle jag tro)

Ca ½-1 msk potatismjöl

Vitpeppar, persilja, cayennepeppar och soja

Kallpressad rapsolja


skölj bönorna om du köpt färdiga. Mixa allt och forma till burgare (jag gjorde dom lite för stora så dom rann ner för sidorna av burgaren *lol* så jag skulle gissa att 3 st. skulle vara bra antal) stek med lite olja tills dom har fin färg och är fasta nog.

Tillbehör till hamburgaren:

Fullkorna hamburgarbröd, sallad, tomater, rödlök, smörgåsgurka/inlagd gurka, (oliver), ketchup, senap, hamburgar dressing (ovo-vegetarisk vad jag vet rätta mig gärna om jag har fel), sweetchili sås/tacosås eller vad man nu vill ha ^-^ .


Riktigt gott ska definitivt göra dom igen och om man bara äter en t.ex. så kan man frysa in resten till när man behöver dom.


Lunch med massa Q:n

Jag hade ju lovat lite recept men ni får leva med att det inte är exakta mått eftersom jag kör på en höft.

Min lunch idag: (1 port) ovo-vegetariskt


1-2 dl quornbitar

1-2 dl haricots verts

¼ röd paprika (jag använde grön paprika men röd är både finare, godare och nyttigare)

Ev. kallpressad rapsolja

Kryddning: ingefära, malen vitpeppar och basilika

Till serveringen: vit quinoa, soja.


Börja med quinoan eftersom det tar längst tid (det står på paketet hur man gör)

Efter att quinoan kokat ett tag tar du quornet och häller det i en varm stek/wok panna med ev. lite olja i. Om du använder fryst haricots verts häll i dom också. Under tiden det får fräsa på medelvärme ett tag så skär du paprikan i bitar. Krydda efter smak och häll i paprikan. Stek tills quinoan och quornen är färdig.

Blanda quinoan med grönsaks/quorn blandningen i en djup tallrik och droppa på soja eller om du inte tycker om det smula på lite flingsalt.


En väldigt fettsnål och nyttig lunch, lätt och göra också. Glutenfri ska den vara (inte säker på sojan) också eftersom quinoa inte innehåller gluten och är ganska så proppad med nyttigheter ;) . Paprika är bland annat c-vitaminrik etc. etc.

Dock ska man tänka på att alla inte tål quorn.

det är en god rätt, enkel men god :)


Rå lunch

Testade att äta en helt raw/rå måltid igen (första var en raw pesto med zuccinipasta och groddar som förrätt) fast helt utan recept denna gång.

Först gjorde jag zuccinipasta genom att strimla en zuccini med potatisskalaren så det liknade bandpasta, sen delade jag 1 tomat, ¾ paprika och la det i en bunke tillsammans med i pressad vitlöksklyfta, färsk basilika, färsk oregano lite hemmatorkad chili och ca ½ msk solroskärnor.

Sedan mixade jag detta (inte zuccinipastan då) ok det blir inte så fin färg på det (brun/orange) men det vart gott, sen la jag allt detta i en tallrik med en massa groddade linser på. Det vart gott och lätt (som är skönt nu på sommaren) däremot tror jag att man nog ska lägga till en förrätt eller efterrätt om man ska hålla sig mätt länge, men det var ju första gången jag testade denna.

Nästa gång kanske man ska testa att ha lite kallpressad olivolja i och att bara mixa tomaterna, chilin och vitlöken och finhacka resten så att det blir lite mer attraktivt för ögat.


besök av arbetsterapeuten

Idag var arbetsterapeuten här, jag undrar ibland varför jag betalar 100 kronor för att han ska komma hit och bara konstatera att jag är lite på rätt väg och det jag vill ha hjälp med vet han inte hur man ska göra.


Det är nämligen såhär, jag är ju sjukskriven för att jag har helt enkelt inte ork att jobba, jag har inte ens ork att sköta om hemmet, är jag dukig med tvätten orkar jag inte städningen, är jag duktig med städningen orkar jag inte disken, etc. etc. jag fattar inte hur folk kan ha det städat hemma och ändå orka vara med vänner, hälsa på familj, ha ett fritidsintresse och så vidare. När jag inte orkar nått på flera dagar efter att jag har hälsat på hos nån... energin finns bara inte och så förväntas man helgen efter fara och hälsa på nån annan. Men städningen då, disken, maten hur ska jag hinna det då.

Så folk blir sura för att man inte hälsar på och man kämpar med disken hemma. För det är det det är, en kamp. Samma med städning, tvätt och liknande.


Det är det jag vill ha hjälp med att klara av att diska, träna OCH hälsa på nån på en och samma dag, utan att falla ihop av trötthet. Så jag vill ha hjälp med hur man förenklar städning etc., lite har jag kommit på själv. T.ex. tvättbollar istället för tvättmedel, spara lite energi. Diskmaskin gör mkt, bra matlagningsredskap t.ex. en stavmixer även fast man kan göra bönbiffar med en gaffel sparar man energi med en mixer. Att träna på förmiddagen är en annan sak om jag kan, för träningen ger energi mer än vad den tar men ibland orkar jag inte träna på kvällen om nått annat har tagit för mkt energi.


Ibland vill man bara inte ha aspergers...


dålig motivation = dålig träning

Min fästman och jag bestämde att vi skulle köra kumite efter att han kom hem från gymmet, vilket jag tyckte var kul och när han ringde för att berätta att han var påväg hem så började jag klä om till gi för att komma in i rätt tänk eller vad man nu kan kalla det. MEN på hemvägen så visade det sig att det började regna... MYCKET men fästman som inte var klädd för det ringde mig och frågade om jag kunde möta honom med ett paraply, efter en hel dels suckande så gick jag med på det och klädde om för att gå och möta honom, vilket gjorde att min motivation sjönk till minst noll :(
Väl när vi började med kumiten så var jag okoncentrerad och stressad vilket gjorde att jag inte kunde slappna av = extremt dålig träning...
... så nu sitter jag med ett blåmärke/en svullnad på fotleden bara pga en liten tur ute i regnet, surt känns det.

imorgon ska vi köra kumite igen så man får hoppas att jag har mer motivation då.

Ordlista:
Kumite = sparring
gi = karate dräkt


Välgödda larver och matlagningstips

Jag odlar visst inte ruccola i min balkonglåda utan det verkar som om jag odlar larver.

Små söta men ack så irriterande gröna larver. Nu är det stora frågan, hur blir jag av med dom och då helst utan att döda dom då jag tycker det är onödigt att döda utan mening. Ja jag vet att det är lite sisådär dubbelmoral eftersom jag äter ägg och att många tycker jag är löjlig men OM det går att få bort dom utan att skada dom så skulle jag föredra det. Tips någon?

Hittills har jag plockat bort dom med pincett och burit ut dom till en gräsplätt långt borta från andra som odlar.


Jaja nog med det nu till matlagningstipsen, eller rättare sagt två "don't"s i köket.

Nummer ett: klipp inte färska kryddor i handen så du klipper dig själv det gör ont.

Nummer två: smula sönder buljongen om du använder buljongtärningar annars får alltid den du bjuder på mat en stoor klump buljong i munnen (det gäller i alla fall min fästman)


Ny här

ha ha min första blogg (inte inräknat såna som hör till tex träningssidor) jag är då en tjej på 22 år som mest hade tänkt blogga om mat (vegetarisk) och träning men också lite saker i vardagslivet. jag har tyvärr ingen fungerande kamera så bilder blir det nog inte på ett tag.
ok sorry ett kort inlägg måste springa iväg och laga till middan 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0