fallafel

gjorde fallafel idag.. en sats på 30 stycken så man har om amn inte orkar göra mat nån dag ;)

Fallafel (30 st)m. tomatsås och ungsstekt potatis (1 port); vegansk.

2 potatisar

fallafeln:
5 dl kokta kikärtor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaks buljongtärning
ca 1 msk potatismjöl
½ msk olivolja
ca 1 tsk spiskummin (inte kummin/bördkummin)
ca 1 msk hackad persilja
lite cayennepeppar
kallpressad rapsolja

tomatsåsen:
ca ½ gul lök
1 liten klyfta vitlök
ca 1 dl krossad tomat
1/4 - ½ grönsaks buljongtärning
½ tsk sambal oelek
ev salt och peppar
kallpressad rapsolja

tillbehör: grönsallad eller ungsstekta morotsstavar

sätt ugnen på 200 garder.
Börja med potatisen, klyfta och skala om du inte vill ha med skalet (om du har kvar skalet skölj noga), smörj en ungsfast form och häll i potatisen, salta eventuellt och strö eventuellt på rosmarin. och in i ugnen när den är varm.
potatisen är klar när den är genommjuk.

för fallafeln lägger du kikärterna, löken skalad i stora bitar, pressad vitlök, potatismjölet, buljongen, olivoljan och kryddorna i en bunke och mixa (med stavmixer annars i "mixerbunken")
tillsätt eventuellt mer potatismjöl. rulla bollar och stek på medelvärme i rapsoljan som sedan sänks till låg värme och låt steka ett tag, dom ska vara medelfasta när dom är klara.

för såsen, skalar och hackar du löken och fräser löken, pressad vitlök och sambal oelek i rapsoljan på medelvärme, mjuk men inte bränd, häll på resten av ingredienserna och låt småputtra tills maten är klar (helst länge, om all vätska kokas bort tillsätt lite mer krossade tomater.) om du vill ha slät sås mixar du den före servering.


detta är gott och iallafall ganska nyttigt men fallafeln är ännu inte lika god som köpt :(, det är nog friteringen som gör det bland annat.

såsen passar nästan till allt och man kan ändra kryddningen för att få den att passa annat. (tex basilika och oregano, curry eller sötsur sås) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0