fallafel

gjorde fallafel idag.. en sats på 30 stycken så man har om amn inte orkar göra mat nån dag ;)

Fallafel (30 st)m. tomatsås och ungsstekt potatis (1 port); vegansk.

2 potatisar

fallafeln:
5 dl kokta kikärtor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaks buljongtärning
ca 1 msk potatismjöl
½ msk olivolja
ca 1 tsk spiskummin (inte kummin/bördkummin)
ca 1 msk hackad persilja
lite cayennepeppar
kallpressad rapsolja

tomatsåsen:
ca ½ gul lök
1 liten klyfta vitlök
ca 1 dl krossad tomat
1/4 - ½ grönsaks buljongtärning
½ tsk sambal oelek
ev salt och peppar
kallpressad rapsolja

tillbehör: grönsallad eller ungsstekta morotsstavar

sätt ugnen på 200 garder.
Börja med potatisen, klyfta och skala om du inte vill ha med skalet (om du har kvar skalet skölj noga), smörj en ungsfast form och häll i potatisen, salta eventuellt och strö eventuellt på rosmarin. och in i ugnen när den är varm.
potatisen är klar när den är genommjuk.

för fallafeln lägger du kikärterna, löken skalad i stora bitar, pressad vitlök, potatismjölet, buljongen, olivoljan och kryddorna i en bunke och mixa (med stavmixer annars i "mixerbunken")
tillsätt eventuellt mer potatismjöl. rulla bollar och stek på medelvärme i rapsoljan som sedan sänks till låg värme och låt steka ett tag, dom ska vara medelfasta när dom är klara.

för såsen, skalar och hackar du löken och fräser löken, pressad vitlök och sambal oelek i rapsoljan på medelvärme, mjuk men inte bränd, häll på resten av ingredienserna och låt småputtra tills maten är klar (helst länge, om all vätska kokas bort tillsätt lite mer krossade tomater.) om du vill ha slät sås mixar du den före servering.


detta är gott och iallafall ganska nyttigt men fallafeln är ännu inte lika god som köpt :(, det är nog friteringen som gör det bland annat.

såsen passar nästan till allt och man kan ändra kryddningen för att få den att passa annat. (tex basilika och oregano, curry eller sötsur sås) 

löksoppa

Tänkte tipsa om en JÄTTEGOD och billig soppa, löksoppa närmare bestämt.

Det låter kanske inte så gott men den smakar himmelskt, inte så många kcal dock så om man nu inte försöker gå ner i vikt får man lägga till en macka med nått proteinrikt pålägg bredvid. (dvs hummusmacka för mig ;)  )


Löksoppa, vegansk:

2 port


2 gula lökar (ca 200 gram)

1-1½ msk mjölkfritt margarin (ska senare testa med rapsolja för att se om det är nån skillnad)

1 msk vetemjöl

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (kolla om den innehåller animaliskt!)

½ krm timjan

Peppar och ev. salt


Skala, dela och skiva löken tunt. Smält matfett i en kastrull, lägg i löken och låt fräsa 4-5 minuter på medelvärme till den är guldgul (men inte bränd), rör om då och då.


Strö över vetemjölet, rör om och späd med vatten + buljongtärningen. Låt soppan koka upp under omrörning och tillsätt timjan.


Koka soppan på svag värme 15 min under lock, smaka av med peppar och ev. salt.


sparring

Körde kumite med fästmannen och stoff ni-san idag, aj säger jag bara... vi var alla tre trötta antagligen pga. vädret. Så första omgången så jag sparrades med fästmannen så fick jag en häl (!?!) på halsen. Som tur är har han kontroll även när han missar så det gjorde bara ont (och man blev rädd) men ingen skada skedd egentligen... Sen när jag sparrades mot stoff ni-san så träffade han på exakt samma ställe på låret varje gång han siktade där... oooh vad ohärdad jag är L


Aja kul var det iallafall


Nytt träningsschema

Eftersom motivationen till träning har varit låg de närmaste veckorna och extremt låg denna vecka så har jag bestämt mig att börja på gym igen (ok bestämde mig i fredags) så jag har skrivit ett nytt träningsschema idag, fast jag har ju ännu inte köpt nytt gymkort och hade tänkt fråga gymmet-stefan om hjälp med upplägg på styrketräningen så det kan ändras ganska snabbt.


Så här ser det ut:

Måndag: Löpning, Instruktörsledd karate, Gym (Rygg, mage)

Tisdag: vila

Onsdag: Löpning, Instruktörsledd Kumite, Lätt styrka mage(hemma)

Torsdag: Instruktörsledd karate, Gym (bröst, triceps)

Fredag: Gym (axlar, biceps), säck, kata/kihon hemma

Lördag: Löpning, stretching

Söndag: vila


Har då dragit ner på löpningen då jag förut sprang varannan dag vilket gjorde att jag hade två olika veckoscheman. Det kommer bli svårt eftersom löpningen är "min egen tid" men i akut behov på "egen tid" får jag väl ta en promenad. (och nu joggar jag eftersom ett av mina knän är lite sur på mig).


Så det blir två vilodagar och en "lätt dag"


Ordlista:

Kumite = karate fighting

Kihon = karate teknik (rörelser)

Kata = Kihon i förutbestämt mönster


oops

har inte skrivit på länge... har varit för inne i "twilight" böckerna, men nu är det bara den fjärde kvar som min syster inte har så jag kan låna den :(

orkar inte skriva så mycket nu (men jag tycker ändå bella är dum och att hon ska vara ihop med jake istället för edward, han är aldeles för överbeskyddande)

Första misslyckade sushin

Gaah misslyckades totalt med sushin idag... eller totalt totalt det smakade gudomligt som vanligt men första noriarket jag rullade vart för löst och det andra lite för mycket ris i så när jag rullade ihop det så hamnade det ris på "limytan" så summan av allt detta var att även fast den var god så ramlade den isär när man skulle äta... ytterst irriterande och nu har jag också snart slut på gari, nori och japansk soja :(
Men det var första gången det gick dåligt så jag har väl aft tur hitills, alla säger ju att det är svårt att rulla sushi.
jag gjorde denna.. http://rapchic.blogg.se/2009/july/hitta-nemo-sushi.html


En komisk sak var att när jag gjorde sushin så var det ett program på radion om japansk mat (och dom spelade japanska låtar fast inte J-pop utan långsamma låtar) det var spännande synd att så mycket japansk mat är baserat på fisk då jag inte äter fisk.


En riktigt intressant sak var att många (procentuellt jämfört med Europa) i japan inte tål alkohol, så t.ex. på sushi restauranger skulle det visst alltid finna te för dom som inte tålde alkohol, kanske ska jag och fästmannen flytta dit då kanske folk inte kollar konstigt på en för att man inte dricker alkohol.


Notvarpet...

Det var ett tag sen jag skrev var nämligen på notvarpet i rusksele i helgen.

Eller egentligen var jag bara intresserad av att se på revyn som min mor och min syster var med i...

Jag ska nog inte nämna så mycket om det eftersom jag antagligen kommer att svämma över av avundsjuka men dom var bra i alla fall (för jag menar jag har haft E-Type covern på hjärnan ända sen dess, syrran var underbar där faktiskt mycket bättre än mamma om man nu får säga så... min syster var "danserskan" och min mamma E-Type), skitbra (få se nu har jag sagt det redan?) och jag blir såå avis att dom får stå på scen, jag vill också L.


Tyvärr är det mycket folk på notvarpet så i pausen och efter notvarpet drog jag med min lillasyster och hennes kompis (nästan dom enda jag kände där och ändå bodde jag i rusksele i tre år tror jag men jag satt mest vid datorn och skrev dikter) där var det inte så mycket folk så man kunde åtminstånde andas.


Lånade boken "om jag kunde drömma" av lillasystern under helgen så jag kunde få några vilostunder i alla fall, men jag har ändå varit stressad ända sen helgen och så ska jag till fästmannens familj i helgen... undra hur det kommer att gå. Jag har läst ut boken men ska få låna nästa av min lillasyster idag *abstinens* så jag kanske klarar mig om det blir för mycket...


Ja... vad mer ska jag skriva?


Om äckel gubben som ville få med mig och min syster på en strand där han sekunderna tidigare sa att han skulle bada naken... Nä ifall jag skriver om det blir det senare.


autistic tantrum

GAAH... varför...

Jag ska städa idag och jag hade planerat hur jag skulle göra för att få det effektivt, men just när jag skulle iväg för att handla så ringer fästmannen, "du, kan du ha middan klar om en timme" *irritationsnivå medelhög*

... ja, vad har man för val han kan inte bestämma när han kan komma hem på middag själv och vet aldrig det i förväg MEN jag har svårt för förändringar och eftersom den lilla ändringen i min planering förstörde planeringen så vart det stopp, inget funkade. Jag KAN helt enkelt inte komma på en ny "plan" över hur jag ska göra allt om det blir förstört, jag är helt enkelt inte så flexibel. Så jag lagade hans middag under stigande irritation.


Och när han kom hem tog jag upp ämnet (igen hade pratat med honom om det på telefonen också) och han tyckte att det bara var att lägga upp en ny planering, och kom på flera förslag och sa att det måste jag kunna eftersom min hjärna funkar på samma sätt som hans (vilket den inte gör pga. att jag har AS) men min hjärna liksom stod på bromsen, den funkade inte, jag var nog stressad som det var och att vi bråkade gjorde det inte bättre, jag kan bara inte komma på en plan bara sådär i det tillståndet.


Så jag gick in i köket och fick mitt autistic tantrum medan jag diskade, diskvatten och fönsterputs flög lite varstans och alla tallrikar gnuggade jag riktigt bort all smuts, men jag hade nog med självkontroll för att inte kasta tallrikarna (ok jag är snååål nog att inte kasta tallrikarna det var det det var egentligen).


Efter ett tag med flygande diskvatten kom fästmannen in i köket och lyfte upp mig och bar mig till soffan för att hålla om mig efter några "förlåt men du måste lära dig att vara flexibel" (ja jag vet MEN det tar ett tag dom flesta med AS är oflexsibla nu minns jag inte på rak arm men det kanske till och med är ett diagnoskriterium i alla fall ett vanligt symtom).


Så även fast han bett om förlåt och varit jättegullig innan han for tillbaka till jobbet var jag fortfarande arg så när jag for till affären var allt jag kunde komma på var att äta, äta, ÄTA. Så jag köpte en bit vattenmelon, för min logiska hjärna sa att jag ändå skulle må dåligt om jag bröt godislöftet och vattenmelon är dyrt och fästmannen är ju den som tjänar pengar så *he he he* *evil*


Så det blir inte lika mycket städat som planerat idag men jag ska städa lite efter jag skrivit detta *suck* (inte på humör efter tantrumet)


(förresten åt avlånga sojabitar stekta idag och det var supergott, var nog mest konsistensen som vart kontig efter att ha det i gryta)


sojagrytbitar och veg jerky

Nu har jag testat gryt bitarna och jerkyn, och fy vad äckligt jerkyn smakade, den smakade sött...

SÖTT, det ska imitera torkat kött hur ofta sötar man kött, jag tror det skulle ha varit godare utan kryddning nästan eller så är det det att jag inte äter så söta saker så ofta längre.


Aja grytbitarna var goda (smakar som det man kryddar med, samma egenskap som kött alltså) men konsistensen var liite väl mjuk, men jag har inte lärt mig hur man tillagar dom på bästa sätt ännu. Jag tror det är boven i dramat. Jag gjorde an gryta alltså på potatis, morot, champinjoner, lök, (vitlök), sojagrytbitar, basilika, timjan, peppar och buljong. Ganska gott men som sagt konsistensen kan förbättras jag ska försöka att steka grytbitarna lite så dom får lite yta till nästa gång, då kanske dom inte drar åt sig så mycket av vätskan i grytan.


Hare till nästa gång


Jag har fått paket (ääälskar paket)

Idag har jag fått ett paket, från bussgods. Med torkat soja "kött" från http://www.vegshop.se/ har aldrig testat det förut men tog ett sojapaket med 3 kg torkat sojakött för där fanns det många olika t.ex. grytbitar, strimlor, gryn etc.


Jag har hittills bara hunnit testa gryna och gjorde en sojafärssås typ. Jag tyckte att konsistensen var som kött men fästmannen höll inte med, men det kan ju vara för att jag inte ätit kött på ett tag (tycker t.ex. att sojamjölk smakar som vanlig komjölk nuförtiden). Sojaköttet ska visst efter vad man har berättat för mig vara bra om man får ont i magen av bönor t.ex. Jag hade tänkt köpa det tidigare då jag faktiskt hade ont i magen men jag hade inte råd, så jag kommen nog mest använda "sojaköttet" för att det är kul att variera maten. (fast om man inte tål gluten är det ingen hit för magen då det innehåller gluten).


Det är också helt veganskt vilket är bra om/då jag blir vegan ^-^


Jag trodde inte det skulle vara så mkt då jag beställde det. "sojaköttet" blir ca 4 ggr tyngre när man blötlagt det så alltså har jag ca 12 kg fullvärdigt protein i skafferiet o_O som tur är håller det till 2011 ifall jag inte äter det så mkt.


Jag beställde också veg jerky barbeqeu, får testa det imorgon, saknar faktiskt torkat kött även fast man inte åt det så mycket.


Jaja har inte hunnit testa så mycket av det men jag får väl berätta senare hur det smakar.


dopar mig med choklad och te ;)

Av olika orsaker har det blivit så att jag kommer måsta träna nu på kvällen och inte på morgonen. Tyvärr tränar jag bäst på morgonen och jag är piggare resten av dagen också om jag tränar på morgonen.

Men idag har jag bara hunnit med yogan och en promenad till bussgods för att hämta ett paket som jag ändå inte kunde hämta för bussgods hade stängt.


Så nu håller jag på att dopa mig med mörk choklad (70 % med chilismak, konstigt att dollar har så god choklad alla andra har så sötsliskig) och svart te.


Man får hoppas att jag blir lite piggare, eller så kanske jag blir för pigg och susar omkring som den där fågeln i Kalle Anka på julafton.


Babababa babababa babababa baria (eller vad den nu säger)


RSS 2.0